Miljö- och klimatarbete på barn- och ungdomsförvaltningen (BUF)
Karlstads barn och unga ska genom kunskap och engagemang ges förutsättningar att bidra till en hållbar omställning av klimat och miljö.
Elevborgarrådet tillhör det omfattande miljö- och klimatarbete inom barn- och ungdomsförvaltningen (BUF) som omfattar den kommunala förskolan och den kommunala grundskolan.
Här samlar vi några initiativ som pågår.
Den gröna tråden
Vi arbetar för att skapa en grön tråd där miljö och hållbarhet genomsyrar undervisningen från förskola upp till årskurs nio. Vi arbetar utifrån ett nytt nämndmål:
Karlstads barn och unga ska genom kunskap och engagemang ges förutsättningar att bidra till en hållbar omställning av klimat och miljö
Naturskolan
Naturskolan är en verksamhet och resurs för alla barn, elever och pedagoger i Karlstads kommunala förskolor och skolor.
Karlstads Naturskola använder ett undersökande arbetssätt och idén är att ”lära in ute”.
Naturskolans undervisning är platsbaserad. Är målet att lära om skogens träd så tar vi oss tillsammans till skogen för att utforska och upptäcka träden med flera av våra sinnen. Ska vi lära oss om livet i sötvatten så gör vi det vid vattnet. Det undersökande arbetssättet gör barn och elever delaktiga och aktiva.
Vi använder barnen och elevernas närmiljö och låter dem skapa relationer till den och till det som lever i den. Det vi skapar relationer till, värnar vi om och det i sin tur gör att vi tar hand om närmiljön i den värld som vi lever i, vilket är en förutsättning för en hållbar utveckling.
NTA
NTA står för naturvetenskap och teknik för alla och är ett skolutvecklingsprogram som erbjuds Karlstads kommuns skolor, från förskolan upp till årskurs 9.
Genom NTA i skolan får barn och elever närma sig ämnena biologi, fysisk, kemi, teknik och matematik. Barnen i förskolan får en tidig inblick i naturvetenskap och teknik och eleverna i grundskolan får bland annat träna på strategier för att lösa problem och utvecklar handlingskompetens.
Hållbara måltider
Maten vi äter står för nästan en tredjedel av jordens utsläpp av växthusgaser. Dessutom slängs nästan en tredjedel av all mat som produceras. I Karlstads kommun arbetar vi för att genom smarta val minska klimatpåverkan från maten vi köper, handla mer ekologiskt, handla mat som producerats nära oss, laga maten från grunden och slänga mindre mat
Men det är också viktigt att det runtomkring måltiderna är hållbart. Därför jobbar vi också bland annat med att minska användningen av plast och städa med miljövänliga medel.
Maten som serveras ska vara bra för dig och för vår framtida planet!
Läs mer om arbetet med hållbara måltider här.
Följ Maltidsolstaden på Instagram!
Miljöhjälpare
I oktober 2022 hade vi en utmaning för årskurs 2 och 3 i grundskolan och bad om hjälp att ta fram Miljöhjälpare, yrken som inte finns idag men som borde finnas för att miljön ska bli bättre. Vi fick in oerhört kloka, innovativa och kreativa Miljöhjälpare som vi i oktober och november ställde ut 15 av bidragen på en utställning på Naturum Värmland.
Hela förskolan blommar
Under våren 2022 gjorde vi en kampanj för pollinatörer och biologisk mångfald på alla kommunala förskolor. Här är en bild från Klasmossens förskola som byggde en hel stad till insekterna med hotell, flygplast och restaurang.
Ilandaskolan i Erasmus-samarbete för att rädda klimatet
Elever och lärare på Ilandaskolan är engagerade i ett Erasmus-projekt som handlar om konkreta saker vi kan göra för att stoppa klimatförändringarna. Huvudsyftet med projektet Youth in action on climate change är att höja ungdomarnas medvetenhet i klimatfrågor och att ge insikter om att samarbete är nödvändigt för att vi ska nå klimatmålen. Projektet är ett samarbete mellan Ilandaskolan och skolor i Turkiet, Portugal och Rumänien.
Ilandaskolan arrangerade i mars 2023 även en klimatdag för alla åk 8, utformat av forskare på Karlstads universitet. Dagen innehöll såväl en klimatvandring om översvämningar kopplat till klimatförändringar samt praktiska övningar i RiskLab på universitetet.
Giftfri förskola
Det är viktigt för oss att våra barn och elever inte riskerar att utsättas för farliga ämnen på sin vardagliga arbetsplats – förskolan och skolan. Därför har vi sedan en längre tid tillbaka arbetat aktivt för en giftfri förskola.
Läs gärna mer om arbetet med giftfri förskola på vår blogg Kemikaliekoll
Här finns en kortfilm om arbetet med giftfri förskola
Läs mer om hur Karlstads kommun arbetar med plast och kemikalier
Temadag klimat för alla chefer
21 juni 2022 arrangerade barn- och ungdomsförvaltningen i samarbete med Karlstads universitet en chefsdag för samtliga chefer på förvaltningen med tema klimat. Chefsdagen kopplade framförallt till det övergripande målet i strategisk plan om att Karlstad ska vara en fossilfri och klimatsmart kommun.
Cheferna gick en klimatvandring i stan under förmiddagen där de vid olika stationer mötte experter inom olika klimatområden. Under eftermiddagen besöktes risklabb på Karlstads universitet där de interaktiva spelen om klimat och översvämningar Floodville och Riskköping genomfördes. Under eftermiddagen föreläste Kata Nylén från Klimatpsykologerna om att möta barn och ungdomars klimatoro.
Forskningsprojekt: att undervisa om klimat
Under hösten 2022 inledde Karlstads universitet forskningscirklar om undervisning kopplat till klimat på Ilandaskolan, Hultsbergsskolan och Vålbergsskolan. Här kan du läsa mer om projektet.
Återvinning och besök av en sopbil i förskolan
I ett samarbete med Karlstads energi och barn- och ungdomsförvaltningen genomfördes under september 2022 ett pilotprojekt där en sopbil besökte förskolor runt om i kommunen. Sopbilsturnén bestod av totalt åtta stopp och nådde ungefär 460 förskolebarn. Initiativet kommer från Karlstads Energi och är en aktivitet i deras arbete med att nå ut till Karlstadsborna med information om återvinning och återbruk vilket rimmar väl med förvaltningens uppdrag och breda arbete inom miljö- och klimatområdet. När sopbilen rullade in hade barnen tidigare blivit uppmanade att plocka skräp utomhus, som de sedan fick kasta i sopbilen. De fick också provsitta sopbilen, höra sophämtaren Christina berätta om vad som är viktigt att tänka på när de ser en sopbil ute i staden samt leka återvinningslekar där sopor omvandlades till nya produkter i en återvinningsprocess.
Årets unga miljöhjälte
Under våren 2022 delade Karlstads kommun för första gången ut pris till årets unga miljöhjälte. Nomineras kunde barn, elever, grupp eller klass inom förskola, grundskola eller gymnasium i Karlstad. 2022 vann Zack i årdkurs 5 på Kvarnbergsskolan med motiveringen:
Zack visar ett hängivet engagemang för miljön. Han strävar efter att minimera sin egen miljöpåverkan genom att gå eller cykla i alla väder, undvika varor som bidrar till regnskogsskövling, återvinna material och handla begagnat, i stället för nytt. Han bidrar också till att minska andras miljöpåverkan genom att plocka skräp, adoptera en orangutang i Borneo, och genom att försöka inspirera andra till att leva så miljövänligt som möjligt. Zack är ett bra föredöme för barn, ungdomar och vuxna.
Klimatneutrala Karlstad 2030
Barn- och ungdomsförvaltningens projektledare inom miljö samverkar med andra förvaltningar kring hållbar konsumtion och minskad klimatpåverkan i det kommunövergripande projektet Klimatneutrala Karlstad 2030. Syftet med projektet är att bidra till Sveriges internationella konkurrenskraft och till hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar. Läs mer här.