
Välkomna till en föreläsning med Maria Wiman, där hon inspirerar och engagerar kopplat till ämnet demokrati och elevinflytande. Föreläsningstillfället är även en introduktion till uppstarten av ett nytt Elevborgarråd.
Målgrupp: Rektorer, lärare och pedagoger F-9 inklusive AG.
Datum och tid: 13 augusti, kl 13:00 – 14:00
Sista anmälan: 12 juni
Om föreläsningen
Hur kan vi stärka våra elevers röster, få dem att förstå att kunskap är makt och att ge dem hopp inför framtiden? Det är vår uppgift att visa dem att deras röster räknas och att deras deltagande kan göra skillnad. Varje röst är viktig, och tillsammans kan vi skapa en inkluderande och engagerande lärmiljö som väcker deras nyfikenhet och stärker deras tro på demokratins kraft.
Denna föreläsning handlar om lärares ledarskap och vad som händer om vi tror att eleverna kan förändra världen. Det blir en föreläsning om hur oerhört viktig lärarens förhållningssätt är i klassrummet, om mjuka värden, elevdelaktighet och hur vi i skolan ska navigera i en värld som tycks snurra allt snabbare. Låt oss tillsammans bygga en framtid där varje ung person känner sig delaktig och motiverad att bidra till ett demokratiskt samhälle. Er roll som lärare är avgörande i denna resa att inspirera och utbilda våra unga till att bli medvetna medborgare och ge dem verktygen att påverka och förbättra samhället.

Maria Wiman är lärare, kolumnist och författare och har skrivit flera böcker om värdeskapande lärande. Hon har under åren fått flera utmärkelser och blev nyligen utsedd till Sveriges bästa lärare. Idag arbetar hon som högstadielärare i SO och svenska. Maria har hittat sin metod genom att ge elever möjligheter att påverka värden utanför klassrummet.
Inspirationstillfället är en introduktion till arbetet med Elevborgarrådet för social hållbarhet som inleds HT2025 – 2026 därför är det viktigt att samtliga skolenheter deltar. Föreläsningen sänds live den 13 augusti, men kommer även att spelas in och finnas tillgänglig i efterhand under ht2025. Rektor får gärna anmäla hela sitt arbetslag och titta på föreläsningen tillsammans. Alternativt kan varje pedagog och lärare anmäla sig individuellt.